Wat is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering?
De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is de Basisverzekering voor arbeidsongeschikte zelfstandigen, kortweg de BAZ genoemd. Het is nog geen wet, maar de inwerkingtreding komt in zicht per 1 januari 2027. Het wetsvoorstel voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering regelt een verplichte verzekering tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen die winst uit onderneming genieten. Dit is bijvoorbeeld de Eenmanszaak, Vennootschap onder firma, Commanditaire vennootschap, Maatschap.
Het is belangrijk voor iedere ondernemer in Nederland om bewust te zijn van de inkomensrisico’s van arbeidsongeschiktheid om het inkomen nu en later veilig te stellen.
Er is een mogelijkheid om vrijgesteld te worden van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, door zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering te kiezen bij een commerciële verzekeraar. Je kiest voor een eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering omdat dit maatwerk is. Je kunt er namelijk voor zorgen dat dit precies aansluit op jouw persoonlijke en financiële situatie, wensen en doelstellingen.
Heb je een bestaande arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kun je onder voorwaarden gebruik maken van het overgangsrecht. Voldoet jouw huidige arbeidsongeschiktheidsverzekering niet aan de voorwaarden voor het overgangsrecht, dan kun je de arbeidsongeschiktheidsverzekering misschien aanpassen en wijzigen naar de minimale voorwaarden van de BAZ.
Advies nodig over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
De kenmerken van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering
De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering ziet er als volgt uit:
- Geldt voor alle zelfstandigen die voor de Inkomstenbelasting “winst uit onderneming” genieten.
- Er geldt een eigen risico termijn van één (1) jaar voor het recht op uitkering. Dit is de wachttijd. Je moet dus eerst één jaar ziek zijn, dan ontvang je pas een uitkering.
- Je bent arbeidsongeschikt indien je niet meer in staat bent om door ziekte het minimumloon te verdienen (cijfers 2024: 2.371 bruto per maand).
- De uitkering is 70% van de winst vóór arbeidsongeschiktheid, tot maximaal het minimumloon en loopt door tot jouw AOW-leeftijd.
- De premie kost circa 6,50% van de winst (dus omzet minus kosten) uit onderneming tot een maximum premie van 195 euro per maand (cijfers 2024) en is aftrekbaar van de Inkomstenbelasting.
Bij de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, zoals die nu is voorgesteld, betaalt iedere ondernemer met een winst hoger dan 35.538 euro de maximale premie van 195 euro per maand voor een uitkering van maximaal circa 2.300 euro per maand. Alle bedragen zijn bruto, dus voor Inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering.
Beoordeling verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering
Vergelijking van premies bij diverse beroepen, wijst uit dat vooral oudere ondernemers, ondernemers met bestaande gezondheidsklachten en mensen met een fysiek zwaar beroep een voordeel hebben bij de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Zij worden namelijk gegarandeerd geaccepteerd en de premie is voor iedereen gelijk, ongeacht het hogere risico op uitval voor een zwaar beroep.
Verwachte ingangsdatum. Nog niet definitief
De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is nog geen wet. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2027, maar dit kan nog wijzigen. Ook kunnen de voorwaarden veranderen. Houdt onze website in de gaten voor het laatste nieuws.
Wat is het alternatief voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Je kunt zelf een eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij de verzekeraar van jouw keuze die minimaal gelijk is aan de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dan maak je gebruik van een zogenoemde “opt-out-regeling”.
Heb je al een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kun je onder voorwaarden vrijgesteld worden van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering wanner jouw verzekering tenminste gelijkwaardig is aan de kenmerken van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dan maak je gebruik van het zogenoemde overgangsrecht.
In dit selectieproces ondersteunen wij jou en leggen de link met jouw financiële situatie, wensen en doelstellingen. Zodat jouw inkomen nu én later is veiliggesteld. Uiteraard kun je ook voor meer vragen over jouw financiële en pensioenplanning bij ons terecht. Een geruststellende gedachte!
Wil je ook een scan van jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering en meer financiële rust ervaren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Geef een reactie