Variabele pensioenuitkering, is dat iets voor mij?

Naast een vaste pensioenuitkering is er ook een variabele pensioenuitkering. Dit is mogelijk sinds september 2016 en geregeld in de Wet verbeterde premieregeling (Wvp). Wat zijn variabele pensioenuitkeringen, wanneer en waarom zou je daarvoor kiezen?

In dit artikel vertellen wij je meer over de variabele pensioenuitkering. Bovendien: In het nieuwe pensioenstelsel wordt de variabele pensioenuitkering het uitgangspunt.

Variabele pensioenuitkering

Heb je een pensioenkapitaal opgebouwd? Dan kun je op jouw pensioendatum een vaste of een variabele pensioenuitkering aankopen.

Bij een vaste pensioenuitkering ben je op dat moment afhankelijk van één rentestand die levenslang hetzelfde blijft. Nu de rente laag staat, zal jouw pensioenuitkering lager zijn dan misschien verwacht.

Bij een variabele pensioenuitkering heb je de mogelijkheid om door te beleggen met je pensioenkapitaal én koop je niet ineens levenslang, maar jaarlijks de pensioenuitkering voor dat jaar in. Daarbij ben je niet meer afhankelijk van één rentestand op één moment, maar volg je de ontwikkeling daarvan.

Het is een misverstand dat je ieder jaar moet uitzoeken waar je jouw pensioenuitkering voor dat jaar aanschaft. Je kiest eenmaal op pensioendatum waar je jouw variabele pensioenuitkering aankoopt en daarna gaat het vanzelf.

Wat zijn de kenmerken van een variabele pensioenuitkering?

Een variabele pensioenuitkering wisselt ieder jaar en kan hoger, maar ook lager uitvallen.

In het laatste geval is het belangrijk dat jouw bestedingspatroon deze schommelingen kan opvangen en/of jij daartoe bereid bent? Anders past een vaste pensioenuitkering of een combinatie tussen een vaste pensioenuitkering en variabele pensioenuitkering misschien beter bij jou.

Doorbeleggen

Bij een variabele pensioenuitkering wordt jouw pensioenkapitaal door belegd. Je hebt geen keuze hoe dat gebeurt, de pensioenuitvoerder heeft hier zelf een model en beleid voor ontwikkeld. Daarin verschillen aanbieders onderling. De een neemt wat meer risico waar de andere juist minder risico’s neemt.

Het is goed dat te (laten) onderzoeken en te kiezen wat goed bij jou risicobeleving, bestedingspatroon en weerstandsvermogen past om tegenvallers op te kunnen vangen.

Combinatie: Deels vaste en deels variabele pensioenuitkering

Er zijn ook aanbieders die een keuze tussen deels vaste pensioenuitkering en deels variabele pensioenuitkering aanbieden.

Wat is nodig om te kiezen voor een vaste of variabele pensioenuitkering?

Inzicht en overzicht in jouw financiele situatie:

  • pensioeninkomsten;
  • uitgaven; en
  • vermogen.

Welke impact heeft de variabele pensioenuitkering voor jou? Is het voor passend en verantwoord om voor de variabele pensioenuitkering te kiezen en welke aanbieder past goed bij jou?

Dit geldt ook voor jouw eventuele lijfrentekapitaal en het aanschaffen van een vaste lijfrente uitkering of variabele lijfrente uitkering.

Pensioenadvies nodig voor jouw pensioenkeuzes?

Wij helpen bij het krijgen inzicht, het onderzoeken, selecteren en aanschaffen van de variabele pensioenuitkeringen. Neem gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.